Huis kopen met een aankoopmakelaar

Door op 16 Maart 2021

Dit neemt de specialist u uit handen

Wanneer u een huis gaat kopen komt daar veel bij kijken. Een aankoopmakelaar helpt u daarbij. Niet alleen bij het vinden van de woning maar ook bij allerlei financiële en juridische zaken die geregeld moeten worden. Onze makelaar Marco Bos legt uit wat de voordelen zijn van een aankoopmakelaar tijdens de zoektocht naar uw nieuwe woning. 

Waarom een aankoopmakelaar?

Marco: “We merken in de huidige woningmarkt dat er steeds meer behoefte is aan begeleiding bij de aankoop van een woning. Sommige woningzoekende zijn al maanden, soms zelfs jaren bezig om een woning te kopen. Hierdoor ben je soms radeloos en neemt de emotie steeds meer de overhand om een woning te kopen. Dit brengt meteen het gevaar met zich mee dat je teveel betaalt of bepaalde (juridische) zaken over het hoofd ziet met alle gevolgen van dien.”

Taken van een aankoopmakelaar

Daarom is het inschakelen van een aankoopmakelaar verstandig. Hij of zij kijkt met een neutrale blik naar de woning en zet de voor- en nadelen op een rij. Op basis van zijn bevindingen krijgt u een onafhankelijk advies. Uiteraard bent u zelf degene die de knoop doorhakt. Tijdens de aankoopbemiddeling neemt een aankoopmakelaar u deze zaken uit handen.

Voorwaarden controleren

“Natuurlijk is de hoogte van de koopsom belangrijk, maar ook de voorwaarden in het voorstel kunnen weldegelijk een verschil maken. Belangrijk dus om dit goed in het voorstel te verwerken. Denk dan bijvoorbeeld aan het voorbehoud van financiering, hoe lang heb je nodig voor de hypotheek? Soms kan dit snel geregeld zijn, neem dan een korter voorbehoud op. Of kies voor een lager hypotheekbedrag in plaats van standaard de koopsom op te laten nemen."

De juiste prijs bieden

“We zien dat de huizenprijzen steeds hoger komen te liggen. Soms zijn deze prijzen veel te hoog, waardoor je in de problemen kunt komen met de financiering. Soms zijn kopers ook wel eens te voorzichtig omdat ze de taxatiewaarde niet goed kunnen inschatten. In deze tijd is het lastig om te onderhandelen, maar de aankoopmakelaar weet wat een goede prijs is om op een huis te bieden. De aankoopmakelaar beschikt over het algemeen over de meest recente marktinformatie, zodat je een goed en verantwoord voorstel uit kunt brengen."

Tijdsdruk verminderen

“De meeste woningen worden op dit moment via een inschrijving verkocht, dus is er vaak haast geboden. Als je een eigen adviseur aan je zijde hebt, kun je met een gerust hart toch snel een voorstel uitbrengen. Omdat de aankoopmakelaar ervaring heeft, weet hij precies waar hij of zij op moeten letten bij de aankoop van de woning. De makelaar ontdekt al snel welke mogelijke valkuilen er zijn, wat herstelwerkzaamheden ongeveer gaan kosten en of er verbouwingskosten staan te wachten."

Vertrouwen wekken

“Vaak zien we ook dat een verkopende partij (of diens makelaar) meer vertrouwen heeft in de afloop van de onderhandeling of de inschrijving, als er een aankopend makelaar bij betrokken is. Vaak door de snelheid en onwetendheid komen er achteraf nog verrassingen en die willen verkopers natuurlijk voor zijn. Ook op het gebied van de hypotheek is het vaak dan ook goed onderzocht en dat geeft vertrouwen.”

Begeleiding aankooptraject 

"Naast het begeleiden van de bezichtigingen en het doen van een bod, kan de aankoopmakelaar nog meer hulp bieden bijvoorbeeld bij het kiezen van de juiste notaris. Goedkoop kan soms duurkoop zijn, vandaar dat wij graag meedenken om de juiste prijs/kwaliteit verhouding te vinden. Ook de combinatie met een goede hypotheekadviseur is heel belangrijk. Ook hij of zij kan aangeven hoe snel bepaalde zaken geregeld kunnen zijn, maar kan soms ook de oplossing bieden als er een ander bedrag geboden moet worden wanneer bijvoorbeeld een verbouwing nodig is."

Het kopen van een huis doet u niet dagelijks, de aankoopmakelaar doet dat wel en stelt graag zijn kennis en ervaring beschikbaar. Als u overweegt een huis te kopen of misschien al concreet op zoek bent zijn wij u graag van dienst om alle zaken rondom de aankoop van uw woning te bespreken.

Lees ook: 
Een huis kopen in Barendrecht, Rhoon of Ridderkerk
Huis kopen met een aankoopmakelaar
Bieden op een huis. Samen op weg naar de beste prijs

Maak een afspraak 

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Marco Bos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. 

Naar boven