Bezichtigingstips

5 tips vooraf aan de bezichtiging van uw nieuwe woning

Wanneer u een woning op het oog heeft, is het lastig om er met een objectieve blik naar te kijken. U vindt de woning immers prachtig en kunt niet wachten om erin te wonen. Dan is het juist belangrijk om het hoofd koel te houden. Wij geven alvast 5 tips voordat u de woning gaat bezichtigen. 

1. De ligging

Locatie is alles bij de oriëntatie van een nieuwe woning. Bent u bekend met de buurt? Zo niet, loop of fiets dan eens een rondje in de buurt op verschillende tijdstippen om te kijken of deze omgeving bij u past. Onderzoek ook of voorzieningen zoals winkels, scholen en openbaar vervoer voor u op een gewenste afstand liggen.

2. De woning

Voordat u de woning gaat bezichtigen kunt u al veel zaken beoordelen om te zien of de woning aansluit op uw woonwensen. Bekijk of de woning voor u voldoende (slaap)kamers heeft. Soms is het ook mogelijk om extra kamers te creëren. In hoeverre voldoet de ligging van de tuin aan uw wensen? Eventueel kunt u de bezonning nader onderzoeken. Bekijk een video of plattegrond van te voren goed. Is de indeling naar wens? Is er voldoende bergruimte? Zijn er uitbreidingsmogelijkheden?

3. De financiën

Zorg ervoor dat u zeker weet dat de financiële kant van uw woonavontuur gedekt is. Heeft u al onderzoek gedaan naar uw financiële mogelijkheden bij een financieel adviseur of bank? Zoniet dan kunnen wij u in contact brengen met een financieel adviseur. Houd er rekening mee dat naast de koopsom er ook nog extra kosten zijn die niet gefinancierd kunnen worden zoals kosten koper.

4. Het appartement

Voor de koop van een appartement gelden andere aandachtspunten dan bij de koop van een huis. Heeft u gekeken naar de toegankelijkheid van het appartement? Zijn er bijvoorbeeld liften aanwezig of is er alleen een trappenhuis? Bij een appartement dient u rekening te houden met de maandelijkse bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Niet alle appartementen zijn voorzien van een eigen balkon of terras, maar soms is er een gemeenschappelijke buitenruimte.

5. De eigendomssituatie

Als u de woning koopt, bent u dan ook eigenaar van de grond waar het huis op staat? Dat is niet automatisch het geval. Is de grond eigendom of uitgegeven in erfpacht? Indien de grond is uitgegeven in erfpacht, is de erfpacht dan ook afgekocht? Zo ja, voor hoe lang? Wanneer erfpacht niet is afgekocht, hoeveel bedraagt de canon (bijdrage)?


Dit zijn slechts enkele zaken die de revue passeren bij een bezichtiging. Om zeker te zijn dat u alle aandachtspunten meeneemt in uw beslissing, kunt u het beste een aankoopmakelaar inschakelen. Door jarenlange ervaring en kennis weet de makelaar precies waar de pijnpunten van een woning liggen. Daarmee behoedt hij of zij u voor een miskoop of financiële verrassingen achteraf.

Maak een afspraak

Staat u op het punt om een woning te bezichtigen? Neem contact op met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze aankoopbemiddeling en uw kansen op de woningmarkt.

Naar boven