Huis verkopen & woningmarkt

Door op 27 Mei 2021

Waarom wél uw huis verkopen met een verkoopmakelaar?

In de huidige woningmarkt denken veel woningeigenaren dat hun huis zichzelf wel verkoopt. Kopers zullen zich vanzelf aandienen dus wat is de toegevoegde waarde van de verkoopmakelaar? Onze makelaar Lisa Hagens legt uit waarom ook deze markt vraagt om de expertise van een specialist.

Te koop zetten

Lisa: “In welke tijd dan ook, bij het verkopen van een woning komt echt meer kijken dan alleen een koopovereenkomst opstellen voor de eerste de beste koper. Zo zal de makelaar een gedegen onderzoek doen om de verwachte opbrengst van de woning te bepalen. Op basis daarvan wordt de verkoopprijs en de verkoopstrategie opgesteld. De makelaar zal het werk rondom het verkoopproces uit handen nemen en uw woning promoten nadat het verkoopdossier compleet is en de woningpresentatie is goedgekeurd.”

Bezichtigingen en onderhandelingen

“Nadat de woning te koop is gezet plant de makelaar de bezichtigingen in en begeleidt kandidaten door het huis. Na de bezichtigingen krijgt u uiteraard een update. U krijgt dan ook advies over biedingen, onderhandelingen en mogelijke vervolgstappen. Denk naast de hoogte van het bod ook aan de voorwaarden die de kandidaat koper stelt. Wat houdt dat voor u in? Wat kunnen hiervan de gevolgen zijn? Uiteraard beslist u als verkoper wie voor u de beste koper is.”

De beste koper voor uw woning

“Maar wat is dat, de beste koper? In deze woningmarkt is het vinden van een koper niet bepaald moeilijk. De vraag is hoog en het aanbod laag. Toch is het nog een hele kunst om de béste koper voor uw huis te vinden. Dat hoeft niet alleen te gaan om het hoogste bod. Het kan ook zijn dat uw voorkeur uitgaat naar een bepaalde koper. Bijvoorbeeld een particulier in plaats van een investeerder.”

Voorwaarden van kopers

“Ook de voorwaarden van kopers kunnen een reden zijn om de een boven de ander te verkiezen. Zo kan een koper z’n financiering al op orde hebben en geen voorbehoud opnemen. Bij een ander kunnen de wensen voor oplevering beter aansluiten op die van u. Of er zijn misschien andere zaken waar de geïnteresseerde partij rekening mee wil houden. Aan de hand van al deze factoren helpt uw verkoopmakelaar met het vinden van de koper die het beste aansluit op uw wensen. In goed overleg zullen de biedingen worden besproken zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.”

Rechten en plichten

“Het verkopen van een woning is een zakelijke overeenkomst waar vaak een hoop emotie mee gemoeid gaat. In dit proces zullen verkoper en koper samen met de makelaar(s) naar een prettige overdracht moeten toewerken. Denk aan het maken van duidelijke afspraken die worden opgenomen in de koopovereenkomst. Deze zullen voor de ondertekening voor verkoper en koper goedgekeurd worden. De inhoud van de koopovereenkomst bestaat uit rechten en plichten en zal voor alle partijen duidelijk moeten zijn. Want een klein misverstand kan uiteindelijk tot grote financiële gevolgen leiden.”

Dagelijkse kost

“Gedurende het verkoopproces tot en met de overdracht zal de verkoopmakelaar u bijstaan om alles vlekkeloos te laten verlopen. De makelaar zal de data ten aanzien van de ontbindende voorwaarden agenderen en indien noodzakelijk actie ondernemen naar hypotheekadviseur, notaris of aankoopmakelaar toe. Voor een makelaar is dit dagelijkse kost. Voor wie hier geen ervaring mee heeft kan de verkoop uitmonden in onaangename verrassingen met verstrekkende gevolgen.”

Bij het verkopen van een huis komt vaak meer kijken dan gemiddelde huizenverkopers denken. Daarom is de expertise van een verkoopmakelaar ook in de huidige woningmarkt noodzakelijk voor een succesvolle verkoop van uw woning. Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek vertelt onze makelaar Lisa Hagens graag meer over het hele verkoopproces en de valkuilen waarvoor een makelaar u kan behoeden.

Lees ook:

In 7 stappen verkopen wij uw woning in Barendrecht en omgeving
Ons advies voor de juiste vraagprijs
Laat uw woning taxeren door onze erkende taxateurs
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het verkopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Lisa Hagens. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of WhatsApp 0610835383 of e-mail naar lisahagens@remax.nl

Naar boven