Ontbindende voorwaarden

Door op 16 April 2021

Wel of niet een huis kopen onder voorbehoud?

In deze oververhitte woningmarkt, waarin woningen boven de vraagprijs worden verkocht en steeds korter beschikbaar zijn, moet je als huizenkoper snel kunnen beslissen. Er is gewoonweg weinig tijd en ruimte om lang na te denken. Om de kans op een woning te vergroten, worden daarom steeds vaker de ontbindende voorwaarden achterwege gelaten. Maar is dat wel zo verstandig? Onze Makelaar Lisa Hagens legt uit welke ontbindende voorwaarden er gesteld kunnen worden en wat mogelijke risico’s kunnen zijn wanneer u zonder ontbindende voorwaarden koopt.Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Lisa: “Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die in de voorlopige koopovereenkomst worden opgenomen. Ze zorgen ervoor dat je als koper boetevrij van een woning kunt afzien als je aan de gestelde ontbindende voorwaarden voldoet. Wanneer jij als koper voldoet aan een van de ontbindende voorwaarden, dan heb je recht op ontbinding van de getekende koopovereenkomst. De koop gaat dan niet meer door. 

Financiering en bouwtechnisch

“Er kunnen verschillende soorten ontbindende voorwaarden zijn, bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering. Het is dan mogelijk om de koop te ontbinden op het moment dat je de financiering niet rond krijgt. Je kunt ook kiezen voor een voorbehoud van een bouwkundige keuring. Daarmee kan je van de koop afzien als er tijdens een bouwkundige keuring blijkt dat de technische staat van de woning niet in orde is.”

Verkopersmarkt

“In deze gekke tijden op de woningmarkt met meer woningzoekenden dan beschikbare woningen, lijkt de verkoper het voor het zeggen te hebben. De verkoper heeft namelijk een ruime keuze uit kopers, die vaak ook nog eens over de vraagprijs van het huis bieden. Dit noemen we een verkopersmarkt. De ontbindende voorwaarden kunnen voor een verkoper een extra onzekerheid meebrengen.”

Wel of geen ontbindende voorwaarden?

“Wanneer je voorstelt ontbindende voorwaarden op te nemen in de voorlopige koopovereenkomst, dan kan het zijn dat de verkoper niet op je voorstel ingaat. Want de verkoper zit daar meestal niet op te wachten. Aan de andere kant ben jij als als koper al lang blij dat je een huis hebt gevonden dat voldoet aan je wensen en dat past binnen je budget. Je wilt dus graag het huis kopen. De vraag die dan een rol gaat spelen is: neem je het risico de ontbindende voorwaarden achterwege te laten?”

Wat zijn de risico’s?

“Mocht je een woning gekocht hebben zonder ontbindende voorwaarden, hou dan rekening met een boete als je de koopovereenkomst alsnog wilt ontbinden. Deze bedraagt meestal 10% van de koopsom. Als je de ontbindende voorwaarden niet opneemt, zorg dan voor een financiële buffer om deze onverhoopte tegenvaller op te vangen. De ontbindende voorwaarden zijn bedoeld om kopers te beschermen. Je creëert voor jezelf een soort financiële nooduitgang waar je gebruik van kan maken als dat nodig is. Weet jij zeker dat je de financiering rond krijgt of ben je bekend met de bouwtechnische staat van de woning, dan loop je al minder risico.”

Vraag om financieel advies

Het is lastig om aan te geven of het verstandig is om de ontbindende voorwaarden achterwege te laten, omdat dit per situatie verschillend is. Het belangrijkste is dat je voordat je een keuze maakt heel goed naar je eigen financiële situatie laat kijken en maak vervolgens een inschatting van het financiële risico dat je loopt en of je dat kunt opvangen. Het is verstandig om een goede financieel adviseur in te schakelen. Hij of zij geeft je advies op maat. Loop je liever geen risico, dan is het verstandig om toch ontbindende voorwaarden op te nemen in de voorlopige koopovereenkomst, ook al maak je dan misschien minder kans op de woning. 

Bij het aankopen van een woning komt een hoop kijken. Vaak zijn het zaken waar de gemiddelde huizenkoper geen verstand van heeft. En die kunnen tot verstrekkende gevolgen leiden. In een oriënterend gesprek vertelt een van onze makelaars u graag alles over het het hele aankoopproces van een woning en de valkuilen die u onderweg kunt tegenkomen.

Lees ook:
Een huis kopen in Barendrecht, Rhoon of Ridderkerk
Huis kopen met een aankoopmakelaar
Bieden op een huis. Samen op weg naar de beste prijs
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Lisa Hagens. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. 

Naar boven