Huis & wetgeving

Door op 22 Maart 2022

Rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht in elke woning

Goed om nog eens bij stil te staan want het komt nu toch wel heel dichtbij: de verplichte rookmelders in uw huis. Vanaf 1 juli 2022 is het zover, dan moeten huiseigenaren goed werkende rookmelders op iedere verdieping van de woning geplaatst hebben. Daarvoor is het Bouwbesluit aangepast en het wordt wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Zowel in een koop- als in een huurwoning. Onze makelaar Lisa Hagens legt uit wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van een rookmelder.Op iedere bouwlaag 

Lisa: “Op iedere verdieping in uw woning dient u zorg te dragen voor een werkende rookmelder. Heeft u nog geen rookmelders? Dan wordt het de hoogste tijd om deze aan te schaffen. Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde brandmelder komen te hangen. Een zolder die NIET als verblijfsruimte dient, hoeft geen rookmelder te hebben. Dient uw gang op de begane grond als vluchtroute, voor bijvoorbeeld de verdieping erboven, dan moet je ook daar een werkende rookmelder ophangen.”

Kies voor zekerheid

Waar moet u op letten bij de aanschaf van rookmelders? Lisa: “Volgens de wet hoeft een rookmelder niet aan bepaalde specificaties te voldoen. Wel moeten de melders voldoen aan de NEN -14604 norm en een CE keurmerk hebben. Koop liever geen vage merken en/of hele goedkope rookmelders.”

Beter 10 jaar batterij

“U bent niet verplicht om bijvoorbeeld een rookmelder te plaatsen met een 10 jaar batterij of om rookmelders aan te sluiten op het stroomnet. Een brandmelder met een 1 jaar batterij kan dus ook prima. Ons advies is wel om het meteen goed te doen en rookmelders te kopen met een 10 jaar batterij. Dan bent u 10 jaar lang af van vervelende piepjes midden in de nacht en hoef je voorlopig geen batterijen meer te wisselen.”

Maximale veiligheid

“Wilt u maximale veiligheid, koop dan draadloos koppelbare melders. Als er dan één afgaat, gaat de rest ook af en hoort u overal in huis dat er rook of brand is. Ook zijn er rookmelders die in verbinding staan met uw telefoon. Dit kan heel handig en prettig zijn als u onderweg bent. Zo kunt u de buren of iemand anders in de buurt van uw woning waarschuwen in geval van een melding.”

Nieuwbouw en bestaande bouw

Wat staat er straks in de wet? Lisa: “De wet schrijft niet voor welke brandmelder je moet monteren. Er is vanuit de overheid dus niet gekozen om de nieuwe regels voor bestaande huizen straks gelijk te laten lopen met de regelgeving voor nieuwbouw. In nieuwbouw moet een rookmelder zijn aangesloten op 230v/netspanning en voorzien van een back-up batterij. Voor bestaande bouw zijn rookmelders op batterijen al voldoende en hoeven ze niet gekoppeld te zijn.”


Lees ook: 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het verkopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Lisa Hagens. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of WhatsApp 0610835383 of e-mail naar lisahagens@remax.nl

Naar boven