Steeds meer huurwoningen in de verkoop

Door op 27 Oktober 2023

Volgens woningplatform Pararius verdwijnt er meer huuraanbod naar de koopmarkt. Van alle woningen die het afgelopen kwartaal te koop werden aangeboden, was 7 procent afkomstig uit de vrije sector-huurmarkt. Dit percentage is het afgelopen jaar sterk gestegen van 4 naar 7 procent. Onze makelaar Jan-Hein Schilderman legt uit wat dat betekent voor de woningmarkt in Barendrecht en omstreken. 

Dalende huurinkomsten

Jan- Hein: “Het afgelopen jaar heeft de overheid de “Wet Betaalbare huur” ingevoerd waarbij verhuurders worden verplicht zich aan de maximale huurprijzen te houden. De overheid wil de middenhuur gaan reguleren en het woningwaarderingsstelsel dwingend maken. Door het toepassen van deze maatregelen verwacht men dat landelijk de huurprijzen van ongeveer 300.000 woningen gemiddeld met € 190,- per maand zullen dalen.”

Minder rendement

“Verder heeft de regering ervoor gezorgd dat het verhuren van een woning vanaf 2023 zwaarder wordt belast bij de vermogensbelasting in Box 3. Deze maatregelen hebben grote gevolgen gehad voor vooral particuliere beleggers. Het rendement van de beleggers is daarmee onder druk komen te staan. Bovendien worden er ook strengere eisen gesteld aan de isolatie van de verhuurde woningen. Woningen met een slecht energielabel moeten worden verduurzaamd wat bij diverse beleggers zorgt voor aanzienlijke investeringen die het rendement nog meer onder druk zullen gaan zetten.”

Verhuurpanden in de verkoop

“De nieuwe regels van de overheid zorgen ervoor dat er derhalve zo’n 7 procent van de huurwoningen te koop wordt aangeboden. Het aantal beschikbare huurwoningen is in een jaar tijd afgenomen met ruim 30 procent. We merken daar in Barendrecht en de gemeenten rond Rotterdam nog niet zoveel van maar in Rotterdam komen er diverse huurwoningen op de markt als de huurder is vertrokken.”

Starters nog steeds de dupe

“De huurprijzen blijven vooralsnog op een hoog niveau wat voor veel huurders niet eenvoudig zal zijn om de woonlasten te kunnen dragen. Je kunt je afvragen of de plannen van het kabinet het juiste effect gaan geven om de woningmarkt voor starters en mensen met lage inkomens mogelijk te maken. Daar komt nog bij dat de prijzen van nieuwbouwwoningen fors omhoog zijn gegaan door gestegen rente en bouwkosten. Die woningen staan nu op een niveau dat voor veel mensen niet meer is weggelegd."

Door de maatregelen van de overheid levert het verhuren van woningen steeds minder rendement op. Veel verhuurders kiezen er dan ook voor om hun huurwoningen te verkopen. Overweegt u ook om over te gaan tot verkoop? Maak een afspraak met onze makelaar makelaar Jan-Hein Schilderman. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden voor de verkoop van huurwoningen in Barendrecht en omstreken.

Lees ook:
Starters dupe van stijging woonlasten
Ons advies voor de juiste vraagprijs van uw woning
Loont het om uw woning te verduurzamen?
All blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Jan-Hein Schilderman. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of WhatsApp 06-51063674 of e-mail naar jhschilderman@remax-mg.nl

Naar boven