Loont het om uw woning te verduurzamen?

Door op 24 April 2023

Zonnepanelen, een warmtepomp, triple glas, vloer-, dak- en/of spouwmuurisolatie. De mogelijkheden om uw huis te verduurzamen lijken oneindig. Gelukkig maar, nu de gasprijzen flink zijn gestegen. Maar wat levert verduurzaming naast een gunstig energielabel nou echt op? Onze makelaar Lisa Hagens legt uit welke invloed verduurzaming en het energielabel hebben op de waarde van uw woning in Barendrecht en omstreken.

Halve ton prijsverschil

Dat energiezuinige woningen in trek zijn is geen nieuws meer, maar een feit. De prijsverschillen tussen woningen met een laag of een hoog energielabel namen de laatste maanden al flink toe. Lisa: “Op de huidige woningmarkt kan een gunstig energielabel het verschil maken. Woningen met een groen energielabel worden momenteel nog geregeld boven de vraagprijs verkocht. Ook blijkt uit onderzoek dat duurzame woningen een groot voordeel hebben. Volgens de onderzoekers zal een woning met energielabel C - afhankelijk van de locatie - gemiddeld 11,6% meer opbrengen dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Op de huidige woningmarkt betekent dat al snel een verschil van € 50.000,-.”

Wat levert een groen energielabel op?

“Ruim 40% van alle woningen in Nederland heeft momenteel nog geen geregistreerd en geldig energielabel. Een groot deel van deze woningen zal hoogstwaarschijnlijk ook geen groen energielabel ontvangen. Dat is jammer. Zeker wanneer je je bedenkt dat iedere stap naar een beter energielabel leidt tot een hogere woningwaarde. Bovendien blijkt dat de verkoopaantallen van woningen met een groen energielabel minder hard teruglopen, prijzen minder hard dalen en een woning sneller verkocht wordt.”

Oudere huizen

Woningen met een ongunstig energielabel vragen bovendien om hogere maandlasten als het gaat om energie en gas. Zijn deze woningen dan ‘onverkoopbaar’? Lisa: “Zeker niet! Woningen met een geel, oranje of rood energielabel zijn in de meeste gevallen namelijk oudere, maar sfeervolle huizen. Het energielabel kan daarentegen wel een invloed hebben op de waarde en het verkoopproces van deze woningen.”

Hoe groener hoe beter

"Een investering in verduurzaming staat gelijk aan een investering in de waarde van uw woning. Hoe groener het energielabel, hoe gunstiger de woningwaarde. Sterker nog: de investering komt bovenop de besparing van energiekosten. Toch is er nog meer goed nieuws te melden: wist u namelijk dat een gunstig(er) energielabel ook een rentekorting op uw hypotheek kan opleveren? Door te investeren in de verduurzaming van uw woning bevordert u niet alleen het milieu, maar werkt u bij sommige hypotheekverstrekkers ook toe naar lagere maandlasten. Een win-win situatie."

Aan de slag

Of het loont om uw woning te verduurzamen? Lisa: “Ik denk van wel. De exacte cijfers zullen per situatie verschillen en zijn op afstand lastig te stellen. Feit is én blijft dat een gunstig energielabel bijdraagt aan een goede, financieel gunstige en snelle verkoop van de woning."

Op verbeterjehuis.nl, een initiatief van Milieu Centraal en de Rijksoverheid, is alles te vinden over verduurzaming van woningen. Van verbeteropties, leningen en subsidies tot een rijkgevulde kennisbank en aangesloten partners binnen jouw gemeente. Heeft u nog geen energielabel voor uw woning aangevraagd? Sinds begin 2021 kan een energielabel niet meer online aangevraagd worden maar komt een inspecteur bij u langs.

Wilt u weten wat verduurzaming kan betekenen voor de waarde van uw woning? Maak een afspraak met onze makelaar Lisa Hagens. Aan de hand van een gratis waardebepaling ontdekt u alle kansen van uw huis op de woningmarkt van Barendrecht en omstreken.

Lees ook:
Hoe staat de huidige woningmarkt ervoor?
Hoeveel overdrachtsbelasting betaalt u in 2023?
Uw huis verkopen in Barendrecht, Rhoon of Ridderkerk
Kies de beste waardebepaling voor uw woonplannen
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het verkopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Lisa Hagens. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel, WhatsApp of e-mail naar: 0610835383 lisahagens@remax.nl

Naar boven