Hoe staat de huidige woningmarkt ervoor?

Door op 2 Maart 2023

Vrijwel dagelijks krijgen we vragen over de woningmarkt. Veel mensen hebben een negatief idee en denken dat het slecht gaat. Maar klopt dit wel met de werkelijkheid? Volgens onze makelaar Marco Bos valt het allemaal erg mee en is het vooral business as usual op de woningmarkt van Barendrecht en omstreken.

Druk op woningmarkt

Marco: “Ja natuurlijk zijn de prijzen iets gedaald en zullen deze ook de komende periode nog iets teruglopen. Maar gaat het nou echt zo slecht als de media ons doet geloven? De afgelopen jaren stond de rente historisch zo laag dat het bijna onverstandig was om niet te kopen, bij te lenen of te gaan verbouwen. Dat gaf enorm veel druk op de woningmarkt en alles en iedereen die daar bij betrokken is.”

Jaren van prijsstijgingen

“Dus eigenlijk ging het economisch en woningmarkt technisch gezien meer dan goed. Als het alleen maar blijft stijgen, dan weten we dat er een moment komt dat het een keer gaat dalen. Dat moment is nu aangebroken. Maar als iets op 120% op volle toeren moet draaien en dat wordt nu 100% of misschien 90% hoe slecht is dat dan eigenlijk?”

Marktconform kopen

“Veel mensen hebben nog steeds een hoge overwaarde op hun woning. Als die nu iets minder wordt, dan is het nog steeds veel. De kunst is dus ook om de nieuwe woning ook marktconform te kopen en daarom is het juist nu verstandig om een aankoopmakelaar mee te nemen. Aankoopmakelaars zagen dat het in de periode tussen november 2022 en half januari 2023 veel minder druk was. Niet alleen bij ons maar ook onze collega’s, hypotheekadviseurs en taxateurs ontvingen we dezelfde signalen. Sinds ruim een maand lopen de agenda’s weer vol met afspraken en lijkt het er op dat de meeste stof van het afgelopen jaar weer is gaan liggen.”

Verhuisbehoefte blijft

“We hebben ook veel in een korte tijd met elkaar moeten verwerken. Oorlog, hoge energieprijzen, hogere rentes en hoge inflatie. We zijn er inmiddels weer wat meer aan gewend en de behoefte om te verhuizen is door dit soort gebeurtenissen niet weg. Misschien was het op dat moment even minder belangrijk, maar voor velen blijft de verhuisbehoefte een (noodzakelijke) behoefte.”

Nog steeds snelle verkoop

“Ook zien we dat courante woningen tot € 450.000,- in de regio nog steeds in een korte tijd worden verkocht en daar blijven de prijzen dus redelijke stabiel. Woningen waar in de ogen van de koper nog wat aan moet gebeuren, brengen soms iets minder op, maar nog steeds zijn die woningen redelijk snel verkocht.”

Hoger segment wel last

“In het hogere segment, vanaf € 600.000,-, hebben woningverkopers meer last van de marktontwikkelingen. Ook naar die woningen is nog steeds vraag, maar de potentiële kopers van die woningen hikken, door de hoge rente, tegen een hoge maandlast aan. Naast een hoge maandlast voor een hypotheek en dure energierekening wordt het alles bij elkaar een behoorlijk kostenplaatje en dan zien we daar iets meer terughoudendheid.”

Staat u op het punt om uw woning te verkopen? Maak een afspraak voor een Gratis Waardebepaling. Een van onze makelaars komt dan bij u langs en beoordeelt uw woning op basis van prijsbepalende factoren. Daarmee bent u verzekerd van de meest actuele adviesprijs voor uw woning en krijgt u een duidelijk beeld van uw kansen op de woningmarkt van Barendrecht en omgeving.

Lees ook:
Prijsontwikkelingen vierde kwartaal 2022 per wijk in Barendrecht
Hoeveel overdrachtsbelasting betaalt u in 2023?
RE/MAX 50 jaar!
Kies de beste waardebepaling voor uw plannen
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Marco Bos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven