Wat betekent Prinsjesdag 2022 voor wonen?

Door op 14 Oktober 2022

Op 20 september 2022 was het weer Prinsjesdag, zoals elke derde dinsdag van september. De koning en ons kabinet hebben veel plannen voor 2023 bekend gemaakt. Wat zijn daarvan de gevolgen voor de woningmarkt? Onze makelaar Marco Bos belicht enkele punten uit de troonrede die invloed hebben op uw woonplannen.

Verlaging huur en verhoging huurtoeslag 

Vanaf januari 2023 krijgen huurders met een laag inkomen een verhoging van de huurtoeslag van €16,94. Vanaf juli 2023 krijgen minima huurders in een corporatiewoning een huurverlaging van gemiddeld €57,- euro per maand.

Isolatie woningen

Met het oog op energiebesparing is het Nationaal Isolatieprogramma versneld. In 2023 en 2024 wordt er 300 miljoen extra beschikbaar gemaakt. Gemeenten kunnen dit geld bijvoorbeeld gebruiken voor het verduurzamen van woningen per straat. De budgetten voor isolatiesubsidies worden ook verhoogd, bovenop de 4 miljard die al tot 2030 beschikbaar is.

Meer betaalbare woningen bouwen

Dat er steeds meer vraag is naar betaalbare woningen is geen nieuws meer. Het kabinet gaat daarom vanaf 2023, 10 jaar lang 100 miljoen vrijmaken voor de ‘Woningbouwimpuls’. De gemeente kan dit geld gebruiken om sneller nieuwe woningen te bouwen voor verschillende doelgroepen. Vorig jaar ging hier al 250 miljoen euro naartoe. Voor de investeringen in betaalbare woningen is bijna 11 miljard beschikbaar.

Schenkingsvrijstelling eigen woning omlaag

Vanaf 1 januari 2023 gaat de schenkingsvrijstelling omlaag tot €28.947,-. De eenmalig verhoogde vrijstelling die ouders hun kinderen belastingvrij kunnen schenken voor de aanschaf van een woning staat ook op hetzelfde bedrag. Vanaf 1 januari 2024 wordt de vrijstelling volgens het coalitieakkoord afgeschaft. Dat geldt ook voor de spreidingsmogelijkheid van schenkingen die starten in 2023.

Grens startersvrijstelling overdrachtsbelasting omhoog

Gezien de verhoogde gemiddelde huizenprijs in Nederland gaat de grens van de startersvrijstelling omhoog naar €440.000,-. Dat is een groot verschil met de vrijstelling in 2022 à €400.000,-. Gaat u nou zelf niet in een gekochte woning wonen? Dan stijgt de overdrachtsbelasting van 8% naar 10,4%. Dit laatste moet nog goedgekeurd worden de komende maanden.

BTW op zonnepanelen naar 0%

Vanaf 1 januari 2023 geldt het nultarief op zonnepanelen. Dat betekent dus dat er geen BTW gerekend wordt bij de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. U hoeft de 21% BTW van 2022 dus niet meer terug te vragen van de belasting.

Verlaging energierekening

Ook de verhoogde energierekening zal u niet zijn ontgaan. Om deze deels te compenseren komt er een tijdelijk prijsplafond voor gas-en elektriciteit. Zoals het ernaar uit ziet wordt het plafond voor gas €1,45 per m3 (voor de eerste 1.200 m3). Het plafond voor elektriciteit wordt €0,40 per kWh (voor de eerste 2.900 kWh).

Dit zijn enkele maatregelen op het gebied van wonen. Er zijn nog veel meer, onder voor het verduurzamen van uw woning. Heeft u nieuwe woonplannen en wilt u weten waar u nog meer gebruik van kunt maken? Maak dan een afspraak met onze makelaar Marco Bos. Hij kan u alles vertellen over subsidies en regelingen die u voor uw huidige of toekomstige woning kunt aanvragen. 

Lees ook:
Woning verduurzamen. Wat levert een beter energielabel op?
Starters dupe van stijging woonlasten
Wel of niet een huis kopen onder voorbehoud?
Kies de beste waardebepaling voor uw plannen
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Marco Bos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven