Woning verduurzamen

Door op 23 Augustus 2021

Wat levert een beter energielabel op?

Een huis verduurzamen levert een gunstiger energielabel op en dat verhoogt de waarde van uw woning. Maar wat zijn de kosten en wat krijgt u er precies voor terug? Onze makelaar Marco Bos rekent voor wat het scheelt om gebruik te maken van subsidies, aanpassingen en financieringsmogelijkheden.

Voortouw in Europa

Marco: “Onlangs werd met grote krantenkoppen gemeld dat het slechter gaat met ons klimaat dan we hadden gedacht. Uiteraard reageerde politiek Den Haag meteen met de melding dat het nog niet te laat is. We moeten zelfs het voortouw nemen in Europa. Maar dan hebben we nog wel een lange weg te gaan, want mijn inziens zijn de subsidiepotjes te klein. Moeten sommige bedrijven hemel en aarde bewegen om zonnepanelenparken aan te leggen en als iemand 100% elektrisch wil rijden heeft hij daar ook steeds minder voordelen van. Ach… het is nog niet te laat zullen we maar zeggen.”

Vraag subsidie aan 

“Het verduurzamen van een woning is beslist niet goedkoop. Toch zijn er nog middelen om de kosten van duurzame aanpassingen te dempen. Ik zou beginnen met het aanvragen van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Daarmee kun je subsidie krijgen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Dat kan aardig schelen. Hoeveel precies kun je laten uitrekenen op de website van ISDE.”

Meenemen in financiering

“Daarnaast kun je verduurzaming ook meenemen in de financiering. Bij het afsluiten van een hypotheek mag je extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Dit geldt voor 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000 euro. Voor dat bedrag heb je al zonnepanelen, spouw- en vloerisolatie. Dus als je energiebesparende voorzieningen meeneemt in je hypotheek, kan je tot 106 % van de waarde van de woning lenen in plaats van 100%. En met de lage rentestand van nu is dat goed te doen."

Investeringen buiten beschouwing

“Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel je kunt lenen, blijven investeringen in energiebesparing tot maximaal € 9.000,- buiten beschouwing. Bij een 'nul-op-de-meter woning' is dit zelfs € 25.000,- met energieprestatiegarantie en € 15.000,- zonder energieprestatiegarantie. Je inkomen moet wel minimaal € 33.000,- zijn. Tot de maatregelen behoren onder andere een HR-ketel, isolatie van gevel, dak, leiding of vloer, HR++ beglazing, een warmtepomp, een zonneboiler en zonnepanelen.”

Wat leveren energiebesparende maatregelen op?

Door financiële voordelen wordt de pijn van duurzame investeringen aanzienlijk verzacht. Maar wat levert verduurzamining uiteindelijk op? Hieronder geven we een indicatie van de kosten en baten van energiebesparende maatregelen.

Zonnepanelen Te verwachten besparing: € 560,- per jaar*
Inschatting aanschaf zonnepanelen: € 4.500,- eenmalig 10 panelen**
Zonneboiler

Te verwachten besparing: € 120,- per jaar*
Inschatting aanschaf zonneboiler: € 3.100,- eenmalig**

HR++ glas Te verwachten besparing: € 300,- per jaar*
Inschatting aanschaf HR++ glas: € 3.000,- eenmalig**
Warmtepomp Te verwachten besparing: € 220,- per jaar*
Inschatting aanschaf warmtepomp: € 3.700,- eenmalig**
Vloerisolatie Te verwachten besparing: € 250,- per jaar*
Inschatting voerisolatie: € 1.500,- eenmalig**
Spouwmuurisolatie Te verwachten besparing: € 270,- per jaar*
Inschatting spouwmuurisolatie: € 1.000,- eenmalig**
Dakisolatie Te verwachten besparing: € 600,- per jaar*
Inschatting isolatie schuin dak: € 4.000,- eenmalig**

*Genoemde bedragen zijn gebaseerd op een tussenwoning van gemiddelde omvang met 3 bewoners.
**Aanschafkosten zijn inschattingen van onze energiepartners. Aan de opgegeven prijzen kunnen geen rechten worden ontleend.

De voordelen van verduurzaming op een rijtje:

  • U heeft direct lagere energiekosten
  • U betaalt minder energiebelasting
  • Uw huis wordt interessanter voor kopers en in alle waarschijnlijkheid meer waard
  • Op verschillende energiebesparende maatregelen kunt u subsidie krijgen
  • Meer mogelijkheden voor uw hypotheek/ lening
  • Uw huis in alle seizoenen aangenamer en meer comfort
  • En wellicht nog wel het belangrijkste: u helpt mee om de CO2 uitstoot te verminderen en het milieu te verbeteren

Het verduurzamen van uw huis is sowieso goed. Niet alleen voor het milieu maar ook voor uzelf. Want de waarde van de woning stijgt erdoor, u krijgt meer wooncomfort en u betaalt aanzienlijk minder aan stookkosten en energierekeningen. Wilt u weten wat verduurzaming voor uw situatie kan betekenen? Maak een afspraak. Onze makelaars vertellen u graag alles over duurzame maatregelen bij het kopen van een huis in Barendrecht en omstreken.

Maak een afspraak 

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Marco Bos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. 

Naar boven