7 tips voor de koop van een goed geventileerde woning 

Door op 16 April 2024

De ventilatie van een woning is een van de belangrijkste aspecten voor wooncomfort. Sterker nog, een slecht geventileerde woning kan zelfs leiden tot gezondheidsklachten. Toch is het niet het eerste waar kopers op letten tijdens een bezichtiging. Ten onrechte vindt onze makelaar Jan-Hein Schilderman. Hij geeft 7 tips waarmee u de koop van een slecht geventileerd huis voorkomt. 

Jan-Hein: “Voor de bezichtiging is het gebruikelijk om een woning grondig te luchten. Het huis ruikt dan fris en maakt een aangename indruk. Potentiële kopers komen dan niet op het idee om de ventilatie te controleren want die lijkt in orde te zijn. Maar na een uur kan dat heel anders zijn. Daarom is het een van de eerste punten die wij onderzoeken. Heel belangrijk. Want met een slecht geventileerde woning koopt u beslist een kat in de zak.”

Gezond wonen

“Een huis heeft een constante aanvoer van verse lucht nodig. Dat zorgt voor een lagere concentratie van verontreinigende stoffen zoals koolstofdioxide, vluchtige organische stoffen en allergenen. U krijgt dan een gezondere binnenluchtkwaliteit, wat het risico op ademhalingsproblemen en allergieën vermindert en het algemeen welzijn van de bewoners bevordert.”

Comfortabel wonen

“Een goed geventileerd huis voelt niet alleen frisser, het is ook comfortabeler. Met een goede ventilatie brengt u de luchtvochtigheid op het juiste niveau waarmee u condensatie en schimmelvorming voorkomt. Deze veroorzaken niet alleen ongemak maar ook schade aan het huis en gezondheidsproblemen.”

Duurzaam wonen

“Ventilatie draagt ook bij aan de energie-efficiëntie van uw woning. Systemen zoals warmteterugwinning (WTW) besparen energie door de warmte uit de afgevoerde lucht te hergebruiken. Dit vermindert de behoefte aan extra verwarming of koeling, wat leidt tot lagere energiekosten.”

7 tips voor een ventilatie check

Een goed geventileerd huis is essentieel voor een gezond en comfortabel leefklimaat. Vochtige lucht kan leiden tot schimmel, condensatie en onaangename geuren. Maar hoe kunt u tijdens een bezichtiging zien of het huis een goed ventilatiesysteem heeft? Jan-Hein geeft 6 tips om tijdens een bezichtiging te zien hoe de ventilatie van de woning eraan toe is:

 1. Kijk naar de ramen en deuren
  Zijn er ventilatieroosters in de ramen en deuren?
  Kunt u de ramen en deuren goed openen?
  Is er condensatie op de ramen?
 2. Controleer de badkamer en keuken
  Is er een mechanische ventilator in de badkamer en keuken?
  Is er schimmel op de muren of het plafond in de badkamer?
 3. Voel de lucht in het huis
  Is de lucht fris en aangenaam?
  Ruikt het er muf of vochtig?
 4. Vraag de verkoper naar het ventilatiesysteem
  Is er een mechanisch ventilatiesysteem of een WTW-systeem?
  Hoe oud is het ventilatiesysteem?
  Is het ventilatiesysteem goed onderhouden?
 5. Doe een vochtmeting
  Koop een vochtmeter in de bouwmarkt.
  Meet de luchtvochtigheid in verschillende ruimtes in het huis.
  Een luchtvochtigheid van meer dan 60% is te hoog.
 6. Vraag om het energielabel 
  Een energielabel geeft informatie over de energiezuinigheid van het huis, inclusief de ventilatie.
 7. Schakel een bouwkundige in
  Als je twijfelt over de ventilatie in het huis, kun je een bouwkundige inschakelen.
  De bouwkundige kan een inspectie uitvoeren en je adviseren over de beste manier om de ventilatie te verbeteren.

Welk ventilatiesysteem?

Als we naar ventilatiesystemen kijken, dan zijn er meestal twee typen die we tegenkomen: mechanische ventilatie en warmteterugwinning (WTW). Dit zijn de verschillen:

 • Mechanische ventilatie
  Dit systeem pompt actief lucht in en uit de woning via ventilatiekanalen die verbonden zijn met verschillende ruimtes, zoals de keuken, badkamers en slaapkamers. Een centraal geplaatste ventilator zuigt lucht uit de woning en voert deze af naar buiten, terwijl tegelijkertijd verse lucht van buiten wordt aangevoerd.
 • Warmteterugwinning (WTW)
  Een WTW-systeem is een geavanceerde vorm van ventilatie die niet alleen zorgt voor frisse lucht, maar ook energie bespaart door de warmte uit de afgevoerde lucht te gebruiken om de nieuwe lucht te verwarmen. Dit systeem is bijzonder effectief in klimaten met grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten.

Een goede ventilatie is belangrijk voor een gezond en comfortabel leefklimaat. Neem daarom de tijd om tijdens een bezichtiging te controleren of het huis een goed ventilatiesysteem heeft. Dit is een van de eerste aspecten die wij controleren tijdens een bezichtiging. Maar er zijn meer zaken die op het eerste oog in orde lijken maar na de koop kunnen tegenvallen. Staat u op het punt een woning te kopen? Maak een afspraak met onze makelaar Jan-Hein Schilderman. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze service bij de aankoop van uw nieuwe woning in Barendrecht en omstreken

Lees ook: 
De waarde van uw huis stijgt. Wat kunt u daarmee?
Woningmarkt 2024: dit staat ons te wachten
Nieuwe kansen voor kopers: meer leenruimte in 2024
Steeds meer huurwoningen in de verkoop

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Jan-Hein Schilderman. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel, WhatsApp of mail naar: 
06-51063674  
jhschilderman@remax-mg.nl

Naar boven