Nieuwe kansen voor kopers: meer leenruimte in 2024

Door op 21 November 2023

Goed nieuws voor wie een huis wil kopen en het financieel net niet haalt, de maximale leencapaciteit gaat het komende jaar omhoog. Ook het opnemen van verduurzaming in de hypotheek wordt interessant met de nieuwe verruiming. Wat betekent het precies voor u? Onze makelaar Marco Bos vertelt over nieuwe financiële kansen voor uw huizenjacht in Barendrecht en omstreken.

Elk jaar neemt het kabinet de leennormen voor hypotheeknormen onder loep. Er wordt dan gekeken of deze in de pas lopen met actuele ontwikkelingen. Voor 2024 is besloten om de leencapaciteit te verruimen zodat meer mensen een woning kunnen kopen die beter aansluit op hun wensen en persoonlijke situatie. Vooral met het oog op de beperkte kansen die de woningmarkt op dit moment biedt. Ook verduurzaming, woonkansen voor alleenstaanden en studieschulden worden meegenomen in de verruiming. 

Verantwoorde hypotheeklasten

Marco: “In 2024 zal over de gehele linie de maximale leenruimte iets stijgen. Dit komt vooral omdat de inflatie enigszins onder controle is door de verwachte loonstijging. Tegelijkertijd mag het financieren van de aankoop van een woning met een hypotheek niet leiden tot onverantwoorde financiële risico’s voor huishoudens. Het kabinet kijkt samen met het Nibud hoe hoog de hypotheeklasten mogen zijn, zodat er voor elk huishouden voldoende budget overblijft voor essentiële zaken zoals voedsel en kleding, maar daarnaast ook naar luxe goederen, wat ook de economie en het vertrouwen op peil houdt.”

Maximale hypotheek en energielabel

“Vanaf 1 januari 2024 zal de maximale toegestane hypotheek voor huishoudens mede afhankelijk zijn van hoe goed of slecht het energielabel van het huis is. Hoe zuiniger een huis, hoe minder kosten aan energie, hoe meer budget men heeft voor de hypotheek is de redenatie."

Het uitgangspunt van de verruiming is dat er bij energielabels E, F en G geen extra leenruimte is, voor labels daarboven wel. Zie onderstaand tabel:

Energielabel woning

Extra bedrag dat geleend mag worden ten opzichte van een woning met het label E, F of G

 

E, F en G

€ 0,-

C, D

€ 5.000,-

A, B

€ 10.000,-

A+, A++

€ 20.000,-

A +++

€ 30.000,-

A ++++

€ 40.000,-

A++++ met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar

€ 50.000,-

Verduurzamen in de hypotheek

“Er zal vanaf 2024 ook meer hypotheek beschikbaar zijn voor huishoudens die energiebesparende maatregelen doorvoeren in hun huis. Ook hierbij geldt dat de extra hypotheeklasten gecompenseerd worden door de daling van energielasten. Ook het treffen van extra energiebesparende maatregelen aan de woning wordt komend jaar interessanter. Je kunt een extra bedrag lenen, afhankelijk van het energielabel van de woning. Hoe lager het label, hoe meer er verduurzaamd moet worden, dus hoe meer je kunt lenen. Het geleende bedrag moet dan besteed worden aan maatregelen zoals het beter isoleren van de woning, het installeren van zonnepanelen en het plaatsen van een warmtepomp.”

Hoeveel extra lenen bij verduurzaming?

De extra leenruimte wordt afhankelijk van het energielabel van de woning voordat deze energiebesparende maatregelen zijn verricht. Op basis van de huidige regeling kan hiervoor een vast bedrag van € 9.000 worden geleend, ongeacht het startlabel. Vanaf volgend jaar wordt het bedrag dat extra geleend kan worden met name hoger voor de slechte labels (zie onderstaand tabel) Voor woningen met een slecht energielabel valt met energiebesparende maatregelen namelijk de grootste besparing op de energierekening te behalen. De extra leenruimte voor energiebesparende maatregelen is zowel beschikbaar voor woningeigenaren die hun nieuw gekochte woning willen verduurzamen als voor woningeigenaren die hun huidige woning willen verduurzamen.

Energielabel woning

Extra bedrag dat geleend mag worden ten opzichte van een woning met het label E, F of G

 

E, F en G

€ 20.000,-

C, D

€ 15.000,-

A, B

€ 10.000,-

A+, A++

€ 10.000,-

A +++

€ 10.000,-

A ++++

€ 0,-

A++++ met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar

€ 0,-

Meer leenruimte met studieschuld

Marco: “Een veel besproken maatregel vorig jaar was de impact van studieleningen op het maximaal haalbare hypotheekbedrag. Op dit moment wordt de hoogte van de studieschuld meegenomen als een lening en daardoor kelderen de mogelijkheden voor een hypotheek enorm. Vanaf januari wordt er gekeken naar het daadwerkelijk bedrag dat men aan rente en aflossing betaalt. Dit zal in de praktijk betekenen dat een oud-student per € 25.000,- studieschuld, € 4.000,- meer kan lenen.”

Hogere hypotheek voor alleenstaanden

“Alleenstaanden met een inkomen van ten minste € 28.000 krijgen vanaf volgend jaar € 16.000 extra leenruimte. Het Nibud baseert de berekeningen voor het advies over de leennormen op basis van de financiële situatie voor een huishouden met twee volwassenen met één inkomen. Een alleenstaande kan relatief hogere hypotheeklasten als percentage van het inkomen dragen dan een huishouden met twee volwassenen, omdat deze alleenstaande relatief lagere (vaste) overige lasten heeft.”


Al met al wordt 2024 voor diverse kopers op de woningmarkt een interessant jaar. De verruiming van de leenruimte wordt weliswaar niet de jackpot maar kan net dat extra zetje zijn om een woning te kopen. Vooral voor starters biedt dit nieuwe kansen op de lastige woningmarkt van vandaag. Staat u op het punt om een woning te kopen? Maak een afspraak met onze makelaar Marco Bos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw kansen op de woningmarkt van Barendrecht en omstreken. 

Ook voor de verkoop van uw huidige woning zijn we u graag van dienst. Maak een afspraak voor een verkoopadviesgesprek. Dan maakt u nu kans op een adembenemende ballonvaart!

Lees ook:
Steeds meer huurwoningen in de verkoop
Tip: verduurzaam uw woning met Nationale Hypotheek Garantie
Loont het om uw woning te verduurzamen?
Huis kopen met een aankoopmakelaar
All blogs van onze makelaarsMaak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Marco Bos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven