De waarde van uw huis stijgt. Wat kunt u daarmee?

Door op 5 Maart 2024

De kranten staan er vol mee: de huizenprijzen schieten omhoog en ook de hypotheekrente klimt gestaag. Voor wie geen verkoopplannen heeft, lijkt daar weinig aan te hebben. Of toch wel? Onze makelaar Michel Makor legt uit dat er meer wegen zijn om de (over)waarde van uw woning te benutten. En dat kan zeer gunstig uitpakken...

Door aanhoudende schaarste op de woningmarkt, mede veroorzaakt door vertragingen bij nieuwbouwprojecten, blijven de huizenprijzen stijgen. Ook in onze werkgebieden hebben we daarmee te maken. Voor starters is dit een moeilijke situatie omdat het voor hen nog lastiger wordt om een eerste woning te kopen, zeker nu de hypotheekrente ook stijgt. Voor huiseigenaren die niet van plan zijn te verkopen, lijkt de situatie op het eerste gezicht ook niet voordelig. U betaalt immers meer WOZ-belasting.

Huidige waarde van uw woning

Om te bepalen wat u wel met de waarde van uw woning kunt doen, moeten we deze eerst vaststellen. Dit doen we aan de hand van een gratis waardebepaling. We kijken naar verschillende factoren die de prijs van uw woning bepalen en geven u een eerste indruk van de waarde. Als blijkt dat uw woning nu veel meer waard is dan wat u er oorspronkelijk voor betaald heeft, is het zinvol om een taxatie te laten uitvoeren. Zo bepalen we de exacte marktwaarde van uw woning, waarmee u vervolgens stappen kunt ondernemen.

Woningwaarde verhogen

U kunt de overwaarde van uw woning inzetten om bijvoorbeeld uw huis te verduurzamen. Een beter energielabel verhoogt niet alleen de waarde van uw woning, maar zorgt ook voor meer wooncomfort. Een win-win situatie. Ook is het mogelijk om de overwaarde te gebruiken voor een verbouwing, zoals een aanbouw of aanpassingen voor een toekomstbestendig huis. Met een dakkapel vergroot u bijvoorbeeld de woonoppervlakte, wat de verkoopprijs van uw woning kan verhogen.

Hypotheek verlagen

Als uw woning in waarde is gestegen, staat u sterker bij de bank. Het risico voor de bank is immers afgenomen, waardoor de 'risico-opslag' in uw hypotheek omlaag kan. Dit kan resulteren in een lagere tariefklasse voor uw hypotheek, wat uiteindelijk kan schelen in de kosten. Het is de moeite waard om hier zelf achteraan te gaan, aangezien banken hier niet altijd proactief in zijn.

De overwaarde ‘opeten’

Een andere optie is om de overwaarde van uw woning te benutten om bijvoorbeeld uw pensioen aan te vullen. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden een zogenaamde 'opeethypotheek' of verzilverhypotheek aan. Dit is een bijzondere hypotheek waarmee u de overwaarde omzet in klinkende munt. U kunt dan meestal 35% tot 65% van de waarde van de woning verzilveren zonder extra maandlasten. Ook hier is een taxatie noodzakelijk.

Uw huis verkopen

De meest directe manier om uw overwaarde te benutten, is door uw woning te verkopen en een goedkopere woning terug te kopen. Veel mensen kiezen ervoor om kleiner te gaan wonen als de kinderen het huis uit zijn, of ze verhuizen naar een rustigere locatie buiten de randstad. Het vrijgekomen vermogen kan dan besteed worden aan meer comfort, reizen of financiële ondersteuning van de kinderen.

Het kennen van de waarde van uw woning is dus niet alleen interessant als u van plan bent te verkopen. Zoals hierboven beschreven, zijn er verschillende manieren waarop u de (over)waarde van uw woning kunt inzetten. Het begint allemaal met het vaststellen van de waarde.

Bent u benieuwd naar wat uw huis waard is? Maak dan een afspraak voor een Gratis Waardebepaling. Onze makelaar Michel Makor komt bij u langs en bepaalt binnen een half uur de waarde van uw woning. Hij geeft u ook advies over waardeverhogende aanpassingen en financiële mogelijkheden. Na de waardebepaling kunt u kiezen voor een taxatie. Deze heeft u nodig om met de bank om de tafel te gaan om de waarde in te zetten voor uw doelen.

Lees ook:
Even voorstellen… onze nieuwe makelaar Michel Makor
Online Waardebepaling. Ontdek direct de waarde van uw woning
Woningmarkt 2024: dit staat ons te wachten
Loont het om uw woning te verduurzamen?
Kies de beste waardebepaling voor uw plannen
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Staat u op het punt om uw huis in de Hoeksche Waard, Rotterdam Waterside, Barendrecht of Rhoon? Of wilt u daar juist een huis kopen? Maak een afspraak met onze makelaar Michel Makor. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten en uw kansen op de woningmarkt van Barendrecht en omstreken. Bel, WhatsApp of e-mail naar: 
06-45977553
mmakor@remax-mg.nl

Naar boven