Makelaars & biedingen

Door op 11 November 2021

Spelregels voor het bieden en overbieden op een woning

Mag een makelaar potentiële kopers informeren over de biedingen die andere potentiële kopers op de woning hebben gedaan? Onze makelaar Jan-Hein Schilderman legt uit.

Meer kapers op de kust

Jan-Hein: “Als het gaat om de hoogte van de biedingen van de andere potentiële kopers, dan is het antwoord ‘nee’. Wel mag een makelaar aangeven dat er meer kapers op de kust zijn of dat er al biedingen op de woning zijn uitgebracht. Exacte bedragen mogen echter niet worden gedeeld. Als potentiële kopers van elkaar weten wat er voor de woning is geboden, kan de prijs worden opgedreven doordat zij vervolgens tegen elkaar op gaan bieden. Dat is niet de bedoeling. Tevens mag een makelaar niet met meerdere partijen tegelijk in onderhandeling zijn.”

De spelregels

“Een makelaar heeft bepaalde spelregels waar hij of zij zich aan dient te houden bij de verkoop van een woning. U weet nu wat een makelaar niet mag, dus laten we ook even stilstaan bij wat een makelaar nog wél mag op het moment dat er een of meerdere potentiële kopers voor een woning zijn.” Een makelaar mag, ook als er onderhandelingen worden gevoerd, doorgaan met:

  • Bezichtigingen
  • Het organiseren van inschrijvingen wanneer er meer geïnteresseerden zijn
  • De lopende onderhandelingen met een partij afbreken

Hoogste bod geeft geen garantie

“Houd er rekening mee dat het uitbrengen van het hoogste bod u nog niet direct de definitieve koper maakt. Er wordt namelijk niet alleen gekeken naar de hoogte van het bod, maar ook naar eventuele ontbindende voorwaarden en de gewenste datum voor de overdracht van de woning. De verkopend makelaar zal altijd kijken naar wat in z’n totaliteit het beste voorstel is voor de verkoper. Uiteindelijk bepaald de verkoper aan welke kandidaat koper hij of zij de woning wil gunnen."


Staat u op het punt om een bod uit te brengen op een woning? Maak een afspraak met onze makelaar Jan-Hein Schilderman. In en oriënterend gesprek komt u alles te weten over de spelregels van het bieden en overbieden op een woning.

Lees ook:

Maak een afspraak 

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Jan-Hein Schilderman. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of WhatsApp 06-51063674 of e-mail naar jhschilderman@remax-mg.nl

Naar boven