Woningmarkt 2024: dit staat ons te wachten

Door op 26 Januari 2024

2024 brengt behoorlijk wat financiële veranderingen teweeg op de woningmarkt. Er komt meer ruimte om te lenen, het eigen huis energiezuinig maken wordt aantrekkelijker, huren wordt duurder en de hypotheekrente blijft dalen. De belangrijkste ontwikkelingen in het kort.

Meer lenen, ondanks studieschuld

2024 wordt een gunstiger jaar voor wie een studieschuld heeft en een hypotheek wil afsluiten. Vanaf 2024 wordt niet meer gekeken naar de hoogte van de studieschuld, maar naar hoeveel u daadwerkelijk aan rente en aflossing betaalt. Dat betekent dat u, ondanks een studieschuld, vanaf dit jaar meer hypotheek kunt krijgen dan voorheen.

Ook alleenstaanden krijgen meer leenruimte

Ook alleenstaanden met een minimum jaarinkomen van € 28.000 hebben dit jaar meer ruimte om te lenen. Hoeveel het leenbedrag toeneemt? Dat verschilt per situatie.

Grens Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog: €435.000

in 2024 is de bovengrens voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog gegaan naar €435.000. Daardoor hebben meer huizenkopers nu de kans om een beroep te doen op dat vangnet, als ze hun woning noodgedwongen moeten verkopen.

Leent u bij de hypotheek extra geld voor om het huis energiezuiniger te maken? Dan wordt de NHG-grens zelfs met 6% opgekrikt tot €461.100. De premie voor het afsluiten van zo'n NHG-hypotheek blijft trouwens hetzelfde: 0,6% van het hypotheekbedrag.

Huis kopen met gunstig energielabel? Dan kunt u meer lenen

Vanaf nu geldt: hoe gunstiger het energielabel, hoe meer u kunt lenen. Koopt u bijvoorbeeld een huis met energielabel C of D? Dan kunt u nu €5.000 méér lenen. Voor een huis met label A of B is dit zelfs €10.000. En voor huizen met energielabel A++++ kan dit bedrag zelfs oplopen tot €50.000.

Geld lenen om huis te verduurzamen? Check uw energielabel

De betere leenmogelijkheden gelden ook als u uw hypotheek wilt verhogen om uw woning te verduurzamen. Ook dan zult u merken dat het energielabel meer invloed heeft op hoeveel u kunt lenen. In 2023 kon iedereen maximaal €9.000 extra lenen. In 2024 kunnen huiseigenaren met een energielabel E, F of G €20.000 extra lenen. Heeft u een woning met label A of B? Dan is dat maximaal €10.000.

Afscheid van de jubelton

Sinds 1 januari 2024 zijn belastingvrije schenkingen van €100.000 voor vermogende ouders bij de aankoop van een woning - ook wel bekend als de ‘jubelton' - volledig gestopt. In 2023 was dit bedrag al verlaagd naar €28.947. Tot dat jaar was het nog mogelijk om flinke bedragen belastingvrij te schenken, maar nu is die fiscale regeling helemaal van de baan.

Hypotheekrente sluit het jaar af op laagste punt

In oktober was de 10-jaars vaste hypotheekrente 4,53%, aan het eind van 2023 was dit zelfs 3,98%. Dit was het laagste punt volgens de Van Bruggen Adviesgroep. Die dalende trend zet waarschijnlijk door in 2024: het meest realistische scenario is dat de gemiddelde 10-jaars vaste hypotheekrente daalt naar 4% tot 3,5%.

Investeren in huurwoningen minder lucratief

Hogere rente, de overheid die huurders meer beschermt: voor beleggers is het minder aantrekkelijk geworden om geld te steken in huurwoningen. Volgens ABN AMRO wordt verwacht dat de waarde van huurwoningen in 2024 met 5% zal zakken door de strengere huurregulering en de hoge rente. De verwachting is dat de waarde in 2025 enigszins zal stabiliseren.

Huur stijgt met maximaal 5,5%

Sinds 1 januari mogen verhuurders de huurprijs van woningen in de vrije sector jaarlijks met maximaal 5,5% verhogen. Met de inflatie van december 2022 tot december 2023 op 4,5%, kunnen verhuurders zelfs een extra procentpunt toevoegen aan de toegestane huurprijsverhoging. Opvallend: in tegenstelling tot voorgaande jaren is dit keer geen rekening gehouden met de gestegen lonen als gevolg van de hoge inflatie.

Iets meer betalen aan gemeentelijke heffingen

€938: dat is wat huishoudens dit jaar gemiddeld kwijt zijn aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat is €51 méér dan in 2023. Per gemeente kan dit bedrag uiteraard verschillen.

De veranderingen op woningmarkt in 2024 beloven dus nogal wat nieuwe dynamiek.

Voor meer informatie neem contact op met onze makelaar Maxelle Quint.

Lees ook:

Nieuwe kansen voor kopers: meer leenruimte in 2024
Steeds meer huurwoningen in de verkoop
Tip: verduurzaam uw woning met Nationale Hypotheek Garantie
Loont het om uw woning te verduurzamen?
Huis kopen met een aankoopmakelaar
All blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van een huis in Barendrecht en omstreken? Maak een afspraak met onze makelaar Maxelle Quint . In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven